Traumă


 

Trauma presupune trăirea unui eveniment în care persoana simte că viața îi este pusă în pericol. Poate fi vorba despre un abuz sexual, fizic, neglijare, pierdere, divorț sau aflarea unui diagnostic incurabil. Aceste sunt doar câteva dintre evenimentele traumatice prin care o persoană poate trece, cu un impact major asupra psihicului.

CITEŞTE MAI MULT...

Trauma este văzută ca o rană, o leziune sufletească, și presupune suferință și boală. În psihic apare o rupere, o pierdere a integrității personale. Psihicul este scindat în două părți ce vor avea evoluții diferite. Acesta este modul în care el poate supraviețui evenimentului traumatic, păstrându-și echilibrul.

Trauma aduce o zguduire a sistemului de valori și credințe despre sine, despre alții si despre lume. Ea acționează în special la nivel emoțional. O experiență traumatică determină o modificare de durată în corp, spirit și suflet. Repercusiunile ei sunt ample, vizând atât înțelegerea de sine, adică modul în care omul se percepe, cât si percepția lumii în care trăiește.

Trauma poate implica pierderi multiple. De la pierderea suportului persoanelor din jur, la pierderea încrederii și a viselor, pierderea securității financiare uneori, pierderea credinței, a identității.

În cazul traumei, vorba “timpul vindecă toate rănile” nu se potrivește. Cu cât trece mai mult timp, cu atât mai afectate sunt funcțiile psihice și cu atât mai grea va fi menținerea echilibrului psihic. Rana se poate reactiva la cele mai mici semne. Poate fi un miros, o culoare sau un obiect, o expresie rostită de cineva. Toate acestea pot declanșa un tumult de amintiri, emoții, gânduri care perturbă persoana traumatizată.

Simptomele ce apar în astfel de cazuri sunt: insomnie, flashback-uri, depresie, anxietate, furie, frica, durere, gânduri intruzive. Uneori pentru a scăpa de toate acestea persoanele fac apel la droguri, alcool, se izolează, își creează o lume proprie, fantasmatică.

În continuare puteți citi câteva articole ce abordează tema traumei sub diferitele ei forme.

Cum sa ajutăm o persoană care a trecut printr-o pierdere

Cum sa ajutăm o persoană care a trecut printr-o pierdere

Mulţi dintre noi avem sau am avut prieteni ce trec prin momente grele. Fie că a murit o persoană importantă pentru ei, un animal de companie, au fost diagnosticaţi cu o boală gravă, au simţit gustul infidelităţii şi trădării sau şi-au pierdut locul de muncă. Cum putem...

Doliu sănătos şi doliu patologic

Doliu sănătos şi doliu patologic

Am auzit opinii conform cărora doliul este un semn de patologie. Ei bine nu sunt de aceeaşi părere. Despărţirea definitivă de o persoană este o experienţă greu de procesat şi depăşit pentru fiecare dintre noi. Procesul vindecării, dacă se poate spune că ar exista o...

Trauma şi intensitatea ei

Trauma şi intensitatea ei

Ce este trauma? Care sunt implicaţiile ei? Ce experienţe pot fi considerate ca fiind traumatice? Care dintre traume este mai puternică? Sunt întrebări pe care mi le-am pus şi eu acum ceva timp. Putem lega trauma de o experienţă în care viaţa ne este pusă în pericol...

Doliu şi pierdere

Doliu şi pierdere

Cu toţii ajungem să simţim trauma pierderii. Fie că este vorba despre moartea unei persoane apropiate, a unui cunoscut sau că trecem printr-un divorţ. Dispariţia unei persoane dragi ne aduce în contact cu efemeritatea vieţii şi implicit cu moartea. Un subiect deloc...

Atacurile de panică, anxietatea, dependenţa- efectele traumei timpurii

Atacurile de panică, anxietatea, dependenţa- efectele traumei timpurii

Multe persoane se confruntă în viaţa adultă cu efectele unor traume pe care le-au trăit în copilărie. De la neglijare, abandon sau divorţul părinţilor până la abuz fizic, sexual sau moartea unei persoane apropiate, toate acestea au un impact important asupra...

DESPRE MINE

PSIHOTERAPEUT

Cred ca fiecare dintre noi are dreptul la viata pe care si-o doreste, cred ca schimbarea ne este la indemana si mai cred ca psihoterapia este un ajutor pentru a gasi si a ajunge sa traim ceea ce visam. Este un pas curajos spre echilibru, fericire si schimbare.

Semantura Cristina Zamfir

+40744 310 310

psihologcristinazamfir@gmail.com


CAUTĂ

CATEGORII DE ARTICOLE

ABONARE NEWSLETTER

SERVICII

MĂ GĂSIŢI ŞI PE FACEBOOK

Imaginează-ți cum ar fi dacă…

În loc să te simți stresat și îngrijorat te-ai simti împlinit și echilibrat?
În loc să te simți singur și neputincios te-ai simți iubit și puternic?
În loc să te simți respins și vinovat în relația cu cei din jur, te-ai simti încrezător și conectat cu oamenii la care ții?

Pin It on Pinterest