Anxietate, depresie, dependență
CITEŞTE MAI MULT...
Anxietate
Anxietatea este o stare de frică fără un motiv anume, o senzație de amenințare difuză. Ea își poate avea originea într-un gând sau într-o dorință ce nu este neapărat conștientă.
Cauzele pot fi genetice, pot proveni din mediu sau poate fi vorba despre deficiențe în chimia creierului.
În formele ei mai accentuate, apar atacuri de panică. Alte forme ale anxietății sunt fobiile și anxietatea generalizată.
Atacurile de panică sunt stări în care, fie la apariția unui stimul, fie „din senin” inima începe să bată puternic, apare uneori o senzație de sufocare, transpirație, o senzație de groază. Deseori gândul asociat este cel al unei morți iminente.
Aceste simptome pot fi vindecate prin psihoterapie. În cazul în care stările de anxietate sunt atât de puternice încât viața de zi cu zi este afectată, uneori este nevoie și de o intervenție farmacologică care să sprijine persoana în funcționarea ei normală.
Depresie
Depresia face parte din grupa tulburărilor afective. Este de multe ori influențată de factori genetici. Astfel, daca în familie unul dintre părinți este depresiv, sunt șanse de 40% ca copiii să sufere și ei un episod depresiv. Alte cauze pot fi: un eveniment traumatic de viață, cum ar fi un deces, o despărțire sau dificultăți financiare.
La persoana depresivă, gândurile iau forma: “nu sunt bun de nimic, nimeni nu mă iubește, viitorul nu îmi va aduce nimic bun”.
Principalele simptome sunt oboseala, insomnia, scăderea capacității de concentrare, pierderea încrederii, indecizia. Exista și forme particulare, precum depresia mascată sau depresia postnatală.
Atunci când depresia este severă, persoanele devin apatice, nu mai merg la serviciu, se izolează. Pot apărea chiar și gânduri suicidale. În aceste situații este de dorit să cereți ajutorul unui specialist, fie el psihoterapeut sau psihiatru.
Dependență
Dependența ia multiple forme.
Există dependență de diferite emoții, cum ar fi furia, frica, invidia, gelozia, vinovăția, ura. Pot exista gânduri adictive precum obsesiile, îngrijorarea, perfecționismul, fantezia. Unele substanțe dau dependență: alcoolul, nicotina, drogurile, cafeina, mâncarea. Activitățile ce pot da dependență sunt: cumpărăturile, sportul, munca, jocurile de noroc. Dependența de persoane implică: sexualitatea, dependența, dorința de putere, violența, a fi într-o relație, apartenența la grup.
Fiecare persoană este dependentă într-un fel sau altul de cei din jur, încă din copilăria mică. Pe parcursul vieții, odată cu maturizarea, devenim însă din ce în ce mai independenți. Persoanele care suferă de o dependență excesivă sunt însă cele care sunt incapabile de a lua singure decizii. Ei sunt foarte supuși, simt mereu nevoia de reasigurare și nu pot funcționa fără ca cineva sa aibă grijă de ei. Atașamentul acestor persoane a fost încă din copilăria mică nesigur. Posibil ca părinții sa fi avut un grad redus de expresivitate și un grad înalt de control, așa cum arată studiile. Deseori persoanele dependente suferă de anxietate, depresie majoră și/sau tulburări alimentare.
În continuare puteți citi câteva articole legate de aceste teme menționate mai sus.
Gaslighting: eşti o victima?
„Mereu exagerezi! Eşti aşa sensibilă!” „Nu stiu de ce faci aşa mare caz din atâta lucru!” „Nu ţi-am spus niciodată asta!” Iată câteva afirmaţii care ne pot face să ne întrebăm dacă e vorba despre gaslighting. Dar... ce este de fapt gaslinghting-ul? Gaslighting...
Dependenţa: între frica si nesiguranţa
Imaginaţi-vă că trăiţi într-o lume în care cei din jur sunt de 2-3-4 ori mai înalţi. În care sunteţi dependenţi total de ei fiindcă vă hrănesc, vă îmbrăca şi au grijă de voi. Vă îndeplinesc orice nevoie pentru că nu puteţi să vă îngrijiţi singuri. Şi auziţi de la ei:...
Atacurile de panică, anxietatea, dependenţa- efectele traumei timpurii
Multe persoane se confruntă în viaţa adultă cu efectele unor traume pe care le-au trăit în copilărie. De la neglijare, abandon sau divorţul părinţilor până la abuz fizic, sexual sau moartea unei persoane apropiate, toate acestea au un impact important asupra...
6 pasi pentru a scapa de Codependenta
Despre codependenta si modul in care ea se manifesta, despre punctul in care dragostea si grija fata de cei de langa noi ajung o obsesie, despre tendinta de a ne sufoca in propriile ingrijorari pentru binele celorlalti am vorbit in articolul CODEPENDENTA! CAND...
Codependenta! Cand dragostea si grija fata de celalalt ajung o obsesie !?!
SCENARIU: Intram in culisele unui barbat de 40 de ani. Il cheama Paul. Nu-si arata deloc varsta, poate doar tristetea ca intr-un capitol din viața lui a dat gres. Se considera un om care a reusit in meseria lui, dar care a esuat in dragoste. Si in liceu, dar si in...
PSIHOTERAPEUT
Cred ca fiecare dintre noi are dreptul la viata pe care si-o doreste, cred ca schimbarea ne este la indemana si mai cred ca psihoterapia este un ajutor pentru a gasi si a ajunge sa traim ceea ce visam. Este un pas curajos spre echilibru, fericire si schimbare.
psihologcristinazamfir@gmail.com
Imaginează-ți cum ar fi dacă…
În loc să te simți stresat și îngrijorat te-ai simti împlinit și echilibrat?
În loc să te simți singur și neputincios te-ai simți iubit și puternic?
În loc să te simți respins și vinovat în relația cu cei din jur, te-ai simti încrezător și conectat cu oamenii la care ții?