Copil, adolescent, parenting


 

A fi părinte este, după părerea mea, cea mai dificilă meserie din lume. Ne dorim să fim părinții ideali, să facem tot posibilul ca fiul sau fiica noastră să nu ducă lipsă de nimic. Din păcate însă, nu există manuale care sa ne spună în mod exact cum să ne comportam, iar în plus în ultimul timp au apărut tot mai multe rețete de succes cu soluții care deseori se bat cap în cap.
CITEŞTE MAI MULT...
Asta pentru că noi ca oameni suntem diferiți, atât în rolul de părinți, cât și în rolul de copii. Abordarea este diferită de la copil la copil. În plus, generațiile evoluează și părinții trebuie nu doar să țină pasul, ci să se și adapteze la noile tendințe.

În cadrul protejat al familiei, copilul începe să experimenteze modele de relație, pe care mai târziu le va avea cu cei din jur. Valori precum onestitatea, atitudinea fata de bani, toleranța, cooperarea, respectarea regulilor sunt însușite încă din copilăria mică de la membrii familiei. Atmosfera din casă, relația de cuplu, comunicarea își pun amprenta asupra celui mic.

Ascultarea, acceptarea, aprecierea, afecțiunea și încurajarea sunt pilonii principali ai relațiilor în general și ai relației părinte-copil în special. Comunicarea este un aspect important în relația cu copiii.

De multe ori relația cu fiul sau fiica noastră nu este dintre cele mai bune. În unele cazuri, observăm simptome deranjante la cei mici, cum este cazul enurezisului, al ticurilor sau al bâlbâielii. Sunt situații în care cei din jur ne atrag atenția asupra unor comportamente neadecvate. De multe ori apar aspecte care ne scapă, detalii ce pot fi surprinse de un psiholog care are experiență în acest domeniu.

Am abordat în articolele de mai jos câteva dintre aspectele care mi s-au părut de actualitate în aceste timpuri. Sper să vă găsiți măcar o parte dintre răspunsuri la întrebările care va frământă citindu-le.

In situatia unui divort, cum vom da vestea copiilor?

In situatia unui divort, cum vom da vestea copiilor?

In ultimul timp ma confrunt tot mai des cu intrebarea: “Am hotarat sa divortam! Cum ar fi mai bine sa anuntam copiilor aceasta decizie astfel incat sa fie cat mai putin afectati ?” Aud adesea despre parinti care fac din anuntulul divortului o misiune dificila, cu...

A fi parinte dupa divort. Cum sa ne purtam cu copiii

A fi parinte dupa divort. Cum sa ne purtam cu copiii

De la familia ideala la ruptura… O familie ideala! Cred ca la asta visam fiecare dintre noi atunci cand ne intalnim jumatatea si hotaram sa ne casatorim. Spunem DA in fata altarului si incercam sa vedem in ochii omului de langa noi filmul fericirii noastre. Un film in...

ADAPTEAZA-TI FELUL DE A FI LA PERSONALITATEA COPILULUI TAU. Episodul 2

ADAPTEAZA-TI FELUL DE A FI LA PERSONALITATEA COPILULUI TAU. Episodul 2

CUM SA COMBINI TIPURILE DE PARENTING CU PERSONALITATEA COPILULUI PENTRU A AVEA REZULTATE Parintele si copilul, protagonistii  unei relatii frumoase menite sa functioneze cat mai bine. Insa, pentru aceasta reusita, fiecare trebuie sa isi aduce propria contributie....

ADAPTEAZA-TI FELUL DE A FI LA PERSONALITATEA COPILULUI TAU. Episodul 1

ADAPTEAZA-TI FELUL DE A FI LA PERSONALITATEA COPILULUI TAU. Episodul 1

CE FEL DE COPIL AI SI CE TIP DE PARINTE ESTI? Iubirea unui parinte fata de copilul lui este nelimitata. O iubire fara orgolii, sau interpretari, o iubire care incepe intr-un punct, dar care nu se mai termina niciodata. Traiesc asta in fiecare zi. E un sentiment frumos...

Am un copil adolescent. Cum sa il ajut sa aiba mai multa incredere ?

Am un copil adolescent. Cum sa il ajut sa aiba mai multa incredere ?

Nu am incredere ca pot sa fac asta! Nu voi reusi! Nu sunt capabil! Sunt varza! Acestea sunt fraze intalnite deseori in cabinet. Tineri care se indoiesc de propriile capacitati, care nu indraznesc nici macar sa spere, care nu se pot desprinde din casa parinteasca. Cum...

DESPRE MINE

PSIHOTERAPEUT

Cred ca fiecare dintre noi are dreptul la viata pe care si-o doreste, cred ca schimbarea ne este la indemana si mai cred ca psihoterapia este un ajutor pentru a gasi si a ajunge sa traim ceea ce visam. Este un pas curajos spre echilibru, fericire si schimbare.

Semantura Cristina Zamfir

+40744 310 310

psihologcristinazamfir@gmail.com


CAUTĂ
CATEGORII DE ARTICOLE
ABONARE NEWSLETTER
SERVICII
MĂ GĂSIŢI ŞI PE FACEBOOK

Imaginează-ți cum ar fi dacă…

În loc să te simți stresat și îngrijorat te-ai simti împlinit și echilibrat?
În loc să te simți singur și neputincios te-ai simți iubit și puternic?
În loc să te simți respins și vinovat în relația cu cei din jur, te-ai simti încrezător și conectat cu oamenii la care ții?

Pin It on Pinterest