Psiho-oncologie


 

Experiența întâlnirii cu boala oncologică creează un gol profund în viața persoanei: se schimbă perspectivele, sensul timpului, relațiile, valorile și prioritățile. Bucuria și exuberanța sunt înlocuite de sobrietate și seriozitate.
CITEŞTE MAI MULT...
La nivel intern, psihicul este “impregnat” de moarte. Apare o neputință în a preveni sfârșitul vieții, o neajutorare generată de aceste evenimente incontrolabile. Bolnavilor le lipsește motivația de a-și influența proactiv propria viață, de a putea merge mai departe. Un supraviețuitor spunea “Îmi este frică să sper. Doare mult prea tare. Știu că sună nebunește, dar de fiecare dată când îmi permit să sper, sfârșesc prin a fi rănit de asta”.

Problemele legate de supraviețuire merg de la toxicitate, durere, oboseală, boli si tumori secundare la limitări funcționale, preocupări legate de o posibilă recidivă sau de apariția unei noi tumori, tulburări de dispoziție, în sfera relațională și sexuală, tulburări cognitive, probleme de muncă și sociale, conștientizarea incertitudinii viitorului si a limitelor vieții. Astfel de întrebări pot persista în timp, chiar mulți ani după încheierea tratamentului. Trebuie menționat totuși că această condiție poate fi caracterizată și de o creștere specifică, datorată experienței bolii, în termenii achiziției de noi cunoștințe și abilități personale introspective.

Persoanele care au trecut prin experiența bolii oncologice deseori consideră ca au acumulat un nou sens al existenței, ca privesc viața cu alți ochi. Este posibil ca ceea ce acum ceva vreme era considerat “normal” acum să nu mai fie, tot așa cum ceea ce acum ceva vreme era considerat departe de propriul punct de vedere poate deveni în prezent apropiat si important.

Unii bolnavi privesc boala oncologică ca o nevoie din partea trupului de a aduce o modificare în ceea ce privește propriul stil de viață, un semnal de alarmă, că ceva trebuie făcut pentru a elimina cauza maladiei. Supraviețuitorii au de ales între o existență victimizată și provocarea unor schimbări majore în viață, schimbări care să forțeze mâna destinului macabru. Apare necesitatea includerii acțiunilor în planurile de supraviețuire.

Pentru a ajunge la toate aceste sensuri și înțelesuri puteți apela la psiho-oncologie.

În cele ce urmează, am pregătit câteva articole ce surprind mai multe aspecte ale bolii oncologice. Sunt abordate teme precum impactul la nivel psihic, dar și cel la nivel corporal sau al relațiilor cu cei din jur.

Legătura dintre cancer şi psihic

Legătura dintre cancer şi psihic

Studiile arată că extinderea cancerului nu necesită doar prezenţa în organism a unor celule anormale, care de alfel se găsesc în oricare alt organism uman. Deseori e implicată slăbirea mecanismului natural de apărare al corpului. În unele cazuri, acesta scădere a...

DESPRE MINE

PSIHOTERAPEUT

Cred ca fiecare dintre noi are dreptul la viata pe care si-o doreste, cred ca schimbarea ne este la indemana si mai cred ca psihoterapia este un ajutor pentru a gasi si a ajunge sa traim ceea ce visam. Este un pas curajos spre echilibru, fericire si schimbare.

Semantura Cristina Zamfir

+40744 310 310

psihologcristinazamfir@gmail.com


CAUTĂ
CATEGORII DE ARTICOLE
ABONARE NEWSLETTER
SERVICII
MĂ GĂSIŢI ŞI PE FACEBOOK

Imaginează-ți cum ar fi dacă…

În loc să te simți stresat și îngrijorat te-ai simti împlinit și echilibrat?
În loc să te simți singur și neputincios te-ai simți iubit și puternic?
În loc să te simți respins și vinovat în relația cu cei din jur, te-ai simti încrezător și conectat cu oamenii la care ții?

Pin It on Pinterest