Psiho-oncologie
Psiho-oncologia se ocupă de psihoterapia persoanelor care sunt sau au fost bolnave de cancer. Intervenția terapeutică se poate face în diferitele stadii ale bolii oncologice, de la anunțarea diagnosticului, pe parcursul tratamentului, dar și după terminarea acestuia.
Contactul cu boala oncologică este pentru majoritatea persoanelor un șoc emoțional puternic. Toate aspectele vieții sunt afectate pe o perioadă mai lungă de timp. Așa cum este necesar să avem grijă de propria sănătate fizică, tot astfel trebuie să ne preocupăm de emoțiile resimțite, respectiv de sănătatea psihică.
De la depresie, neputință, vinovăție, rușine, izolare, anxietate și gânduri obsesionale, înghețare emoțională, tristețe, teamă, durere, până la furie, labilitate și izbucniri explozive, toate acestea pot fi trăiri și comportamente ale bolnavilor oncologici.
Boala oncologica nu afectează doar sănătatea fizica, ci influențează și modul de a simți, de a gândi și de a face lucrurile. Astfel poate fi normală apariția unor gânduri și sentimente specifice, chiar și după trecerea mai multor ani de la tratament.
Persoanele apropiate, în special cele care însoțesc pacientul pe parcursul bolii, trăiesc propriile frici legate de starea de sănătate. În cazul în care maladia este într-o fază terminală, temerile sunt legate chiar de moarte.
Terapia bolnavilor de cancer presupune o conducere atât la un nivel emoțional cât și la nivel concret, practic. La acest nivel practic, putem vorbi despre o informare corectă, despre realizarea de planuri și despre căutarea unor soluții la problemele ce apar. Îngrijirea emoțională implică acordarea atenției, ascultarea și însoțirea în tumultul trăirilor, atunci când atât persoana bolnavă cât și membrii familiei sunt loviți de incertitudine și neputință.
Supraviețuitorii bolii oncologice au de ales între, pe de o parte, o existență sub auspiciile victimizării și, pe de alta parte, provocarea unor schimbări majore în viață, schimbări care să implice o cotitură substanțială.
În acest caz, tema centrală nu mai este boala, ci necesitatea de a reorganiza, în mod gradual și pașnic, emoțiile deja apărute. Nefericirea, blocarea și criza, ca și fericirea, libertatea și creșterea găsesc în acest nou scenariu un sens mai original. Împăcarea cu propriul sine, utilizarea resurselor afective într-un nou mod, a dori și altceva față de ceea ce doresc în mod curent sunt toate obiective posibile în psihoterapie. Sunt căutate resurse, blocate datorită evoluției sau a traumelor, ce pot fi deblocate și utilizate pentru o schimbare a perspectivei.
Psiho-oncologia ajută la îmbunătățirea calității vieții, aducând alinare si eliberare la nivel psihic, atât bolnavilor de cancer cât și apropiaților acestora.
Ședințele de grup sunt de multe ori mai eficiente, dar acestea se pot desfășura și individual sau online.
Articolele de mai jos aduc informatii legate de boala oncologica si legatura ei cu psihicul:
DESPRE MINE
PSIHOTERAPEUT
Cred ca fiecare dintre noi are dreptul la viata pe care si-o doreste, cred ca schimbarea ne este la indemana si mai cred ca psihoterapia este un ajutor pentru a gasi si a ajunge sa traim ceea ce visam. Este un pas curajos spre echilibru, fericire si schimbare.
psihologcristinazamfir@gmail.com
ULTIMELE ARTICOLE
CAUTĂ
SERVICII
ABONARE NEWSLETTER
MĂ GĂSIŢI ŞI PE FACEBOOK
Imaginează-ți cum ar fi dacă…
În loc să te simți stresat și îngrijorat te-ai simti împlinit și echilibrat?
În loc să te simți singur și neputincios te-ai simți iubit și puternic?
În loc să te simți respins și vinovat în relația cu cei din jur, te-ai simti încrezător și conectat cu oamenii la care ții?