Atunci când cunoaştem pe cineva pentru prima dată şi ne îndrăgostim, ne gândim la viitorul minunat pe care îl vom avea împreună. Fiecare relaţie are însă suişurile şi coborâşurile ei şi este de dorit să fim pregătiţi pentru orice provocare ce ar putea apărea în cuplu.

În cazul în care vă întrebaţi în ce etapă este relaţia în care sunteţi, dacă este o relaţie bună sau un adevărat dezastru, m-am gândit să vă vin în ajutor cu câteva idei.

Există, conform unui model simplist, un total de 10 etape ale unei relaţii, prin care un cuplu poate să treacă. Înainte de a începe să enumăr etapele, vreau să subliniez că au fost create mai multe modele după care te poţi inspira pentru a-ţi analiza relaţia, dar eu mai voi concentra pe modelul creat de către Dr. Mark Knapp, deoarece este un model universal acceptat.

Care sunt etapele unei relaţii?

Dr. Knapp este de părere că există 10 etape ale unei relaţii de cuplu. Bineînţeles fiecare dintre aceste etape are anumite caracteristici specifice.

Aceste etape sunt împărţite în două faze (precum curba lui Gauss): faza ascendentă, de formare, şi faza descendentă, ce duce către despărţire.

Faza de formare

Relaţiile trebuie să pornească undeva, nu-i aşa? Bineinteles, fiecare cuplu se formeaza într-un mod diferit. Unele persoane poate s-au întâlnit printr-o aplicaţie de dating, pe când altele s-au cunoscut prin intermediul unor prieteni comuni sau la servici.

Indiferent de modul în care începe relaţia, sunt câteva etape distincte în aceasta fază de formare.

1. Etapa iniţială

Aceasta etapa apare când întâlniţi o persoană care vă atrage. Urmează momentul în care vă cunoaşteţi şi începeţi să împărtăşiţi informaţii iniţiale, mai generale, iar apoi din ce în ce mai personale. Este etapă de “Hai să ne cunoaştem” ce vine împreună cu presiunea de a “da bine”, de a fi acceptat, plăcut şi în cele din urmă iubit. În momentul acesta, de cele mai multe ori suntem atraşi de aspecte inconstiente, alegerea fiind instinctivă. Aspectul fizic, mimica şi gestica, dar şi comportamente sau un mod anume de gândire par să fie apreciate. Cu cât trăsăturile sunt mai familiare, cu atât aprecierea este mai mare. Nu degeaba, de cele mai multe ori, alegem un partener asemănător părintelui de sex opus.

2. Etapa de experimentare

Dacă reuşiţi să depăşiţi prima fază, lucru deloc uşor, veţi putea trece în etapa de experimentare. Majoritatea oamenilor nu ajung până aici deoarece în prima etapă descoperă aspecte care nu le sunt pe plac la cealaltă persoană. În etapa de experimentare vă veţi cunoaşte mai bine şi veţi înţelege care sunt interesele şi valorile partenerului ales. Subiecte precum raportarea la bani, viziunea asupra viitorului, ideea de parteneriat sau modul de creştere a copiilor sunt unele dintre temele explorate.

3. Etapa de intensificare

Etapa aceasta este denumită şi perioada de “fericire” sau de “iubire romantică”. Se numeşte astfel fiindcă în această etapă lucrurile încep să devină mai serioase şi mai intense. Aţi găsit suficiente lucruri în comun cu partenerul încât acum doriţi să aveţi o relaţie şi mai profundă, împărtăşind aspecte intime atât la nivel fizic cât şi psihic. Sentimentele ajung sa fie din ce în ce mai puternice şi sunteţi tot mai mai entuziasmaţi de relaţia armonioasă.

4. Etapa de integrare

Cuplul devine oficial, sentimentele reciproce fiind declarate. În etapa de integrare, vieţile încep să se “îmbine”. Sunt create obişnuinţe în calitate de parteneri. Prietenii şi familia vă vor percepe cuplul ca pe o “unitate”. Cu alte cuvinte, acel “eu şi cu tine” va deveni “noi”.

5. Etapa de “întărire” a relaţiei

Acum, când aţi devenit o “unitate” şi nu vă mai percepeţi ca doi indivizi aparte, se poate dezvolta etapa de “întărire”. Este perioada în care angajamentele serioase, în calitate de cuplu, încep să apară. Amândoi sunteţi siguri de sentimentele şi legăturile pe care le împărtăşiţi, aşa că vă veţi muta împreună, poate chiar vă veţi căsători. Fiecare persoană are modul ei personal de a-şi afişa relaţia, dar indiferent sub ce formă, etapa aceasta presupune un mod formal de angajament în faţa societăţii. Siguranţa, devotamentul şi încrederea se îmbină cu responsabilitatea în aceasta fază.

Faza de separare

Cu toţii vrem să trăim fericiţi până la adânci bătrâneţi, dar pentru unele cupluri, acest lucru nu se întâmplă. Indiferent dacă sunteti căsătoriţi, dacă locuiţi împreună sau dacă pur şi simplu ieşiţi în calitate de cuplu, faza de separare poate apărea în orice moment pentru oricare dintre noi.

Acestea sunt etapele despărţirii:

6. Etapa de diferenţiere

Dragostea ca în poveşti, cea care nu moare niciodată, nu va rezista la nesfârşit. Până şi pentru cele mai fericite cupluri, relaţia nu este tocmai perfectă. Dar, dacă aţi intrat în etapă de diferentire, atunci cel mai probabil vă îndreptăţi către separare. Etapa aceasta se referă la momentul în care incepeti să vedeţi diferenţe, incompabilitati, “găuri” în “unitatea” dumneavoastră. Imaginea idealizată a partenerului se disipă treptat şi puteţi să priviţi într-adevăr persoana aleasă cu calităţi şi defecte. Competiţia, nemultumirea, posesivitatea şi inadecvarea îşi pot face apariţia.

7. Etapa de circumscriere

Această etapă este continuarea fazei precedente. Vă veţi îndepărta unul de celalalt şi veţi pune din ce in ce mai multe limite. Comunicarea se diminuează tinzând chiar să dispară, la fel ca şi intimitatea, fie ea emoţională, mentală sau fizică. Flacăra pasiunii tinde să se stingă. Viziunea devine din nou individuală. Ideea de “unitate” începe să dispară din ce în ce mai mult. Învinuirea reciprocă, resentimentele faţă de partener, conflictul, poate chiar şi răzbunarea îşi fac încet apariţia. Relaţia poate deveni toxică.

8. Etapa de stagnare

În această etapă, relaţia nu mai duce nicăieri. Retragerea devine din ce în ce mai evidentă. Stagnaţi, fiind deconectaţi unul de celălalt. Singuratatea in doi posibil sa isi faca aparitia. Separarea emoţională poate veni cu sentimente de linişte sau cu tumult interior. Apatia se instalează, apărând uneori noi căutări şi chiar infidelitate. Faza despărţirii este aproape completă.

9. Etapa de evitare

În această etapă apare retragerea şi evitarea – fie ea fizică, mentală, emoţională sau toate deodată. Unu din voi se va muta din apartament, ceea ce va crea o separare reală. Sau poate veţi continua să locuiţi sub acelaşi acoperis, dar nu va mai exista comunicare sau interacţiune reală între voi. Veţi deveni ca doi colegi de apartament care nu prea se înţeleg, aşa că veti incerca să va evitati pe cât posibil.

10. Etapa de terminare

În etapa de terminare, relaţia încetează în mod oficial. În situaţia în care cuplul este căsătorit, atunci va începe procesul de divorţ. Dacă încă locuiţi împreună, atunci unul sau ambii vă veţi muta de sub acelaşi acoperis, separarea devenind permanentă. Pe scurt, acesta este momentul în care relaţia s-a incheiat din punct de vedere emoţional şi/sau legal în mod definitiv.

 

10 etape ale unei relaţii de cuplu

De ce este important să cunoaştem etapele unei relaţii ?

Aceste 10 etape ale unei relaţii, în special cele din faza de separare, pot să nu se deruleze cronologic aşa cum au fost ele prezentate mai sus. Unele cupluri stagneaza în diferitele stadii, se întorc înapoi sau evolueze către despărţire.

Am decis să fac aceasta prezentare cu scopul de a vă da câteva repere care să vă ajute să constientizati mai bine parcursul unei relaţii. Astfel puteţi anticipa ceea ce poate urma în situaţia în care partenerii nu acţionează în direcţia unei schimbări.

Rezumat

Un aspect important pe care trebuie să îl reţineţi este că dacă simţiţi că suneteti în faza de terminare, nu trebuie să renunţaţi. Puteţi oricând să reveniţi la faza de „combinare”.

Relaţia de dragoste matură presupune efort şi munca în echipă. La un moment dat lucrurile nu mai merg de la sine. Comunicarea trăirilor, nevoilor şi aşteptărilor este una dintre principalele chei, alături de colaborare şi a găsi o cale de mijloc.

Puteţi oricând să reînviaţi/ resuscitaţi/ reparaţi relaţia care pare a fi distrusă. Asta în condiţiile în care ambii parteneri sunt dispuşi să se implice.

Poate apărea însă şi un moment în care veti pune în balanţă dacă sunteti mai fericiţi împreună sau separat. Există şi cazuri în care relațiile sunt ireparabile şi este mai sănătos să fie încheiate. Cei doi parteneri ştiu cel mai bine cât „pot duce”, când relaţia devine nocivă pentru fiecare şi care este momentul în care au puterea de a se desprinde.

Psihoterapia vă poate fi de folos fie pentru a vedea ce nu funcţionează şi a merge pe drumul schimbării în doi sau pentru a vă ajuta să vă desprindeţi cât mai sănătos din relaţia disfuncţională.

 

Photo by freestocks on Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This