Dezvoltare personală

Procesul ce implică dezvoltarea personală este unul amplu, care vizează mai multe laturi ale vieții. Zonele abordate pot fi: familia, munca, sănătatea, planificarea vieții, spiritualitatea, sensul vieții, relațiile cu cei din jur, stima de sine, timpul liber.


Sandplay – un mod psihoterapeutic de acces la inconstient

Sandplay – un mod psihoterapeutic de acces la inconstient

„Deseori mainile vor dezleaga mistere cu care mintea s-a luptat in zadar” C. G. Jung

Sandplay este un instrument utilizat, alaturi de cuvinte, in abordarile psihoterapeutice de profunzime. Scopul sau este accesul la partea inconstienta a mintii umane. Aceasta abordare psiheoterapeutica faciliteaza accesul la vindecare, restructurare si dezvoltare. De asemenea el faciliteaza constientizarea resurselor proprii, care deseori sunt uitate sau ascunse.

Scurt istoric

Plecand de la premiza ca psihicul poseda propria sa capacitate de autovindecare in conditii adecvate, terapia sandplay are la baza teoria psihologica a lui Carl Gustav Jung. Acesata teorie sustine faptul ca oamenii poseda atat un inconstient personal cat si un inconstient colectiv in care sunt pastrate si perpetuate din generatie in generatie anumite arhetipuri reprezentate la nivel simbolic. Metaoda sandplay a fost dezvoltata inca cu 75 de ani in urma de Margaret Lowenfeld si Dora Kalff.

La ce se refera efectiv terapia sandplay?

Materialele utilizate sunt o ladita de dimensiuni standard: 57 * 72 * 7 cm, ce are fundul de culoare albastra si este aproape plina de nisip, apa (daca persoana isi doreste sa utilizeze) si figurine din mai multe registre : mitologie, natura, persoane, animale, vehicule, structuri, obiecte, lupta. Dand nisipul la o parte, coloratura albastra a fundului laditei poate fi utilizata pentru a reprezenta zone de apa. Clientul este incurajat sa utilizeze atat ladita cat si figurinele pentru a isi crea o lume a lui, in nisip, o lume ce corespunde starii sale interne. Terapeutul nu are o agenda, nu ii impune clientului sa faca ceva anume.

Contactul cu nisipul, care are o textura solida insa anumite caracteristici ale lichidelor, cu apa si utilizarea miniaturilor ne readuce pe taramul copilariei, incepand chiar din perioada pre-verbala. Figurinele reprezinta o legatura intre lumea constienta si lumea inconstienta.

Spatiul liber si protejat al laditei de nisip si atmosfera linistita faciliteaza exprimarea tridimensionala a lumii interioare. El sprijina patrunderea prin intermediul imaginatiei in zona inconstienta, locul in care au fost inmagazinate conflicte interne, care astfel isi gasesc rezolvarea, ajutand persoana sa atinga o stare de echilibru si impacare si sa realizeze transformari vindecatoare. Emotiile simtite sunt eliberate intr-un cadru continator, sigur. Aranjarea figurinelor in ladita de nisip poate sa scoata in evidenta calitati, resurse si solutii nebanuite.

Care sunt beneficiile unei astfel de abordari terapeutice?

Rezultatul utilizarii unei astfel de abordari este o eliberare a unor trairi ce uneori sunt greu de exprimat in cuvinte, intr-un spatiu sigur. Metafora si simbolul pot sa si ascunda, dar sa si ajute la scoaterea la suprafata a unor continuturi psihice existente, dar inaccesibile. Mecanismele de aparare sunt scurtcircuitate, traumle, conflictele, zbaterile interioare iesind la iveala si gasindu-si solutie tot in acelasi spatiu.

In cazul traumelor, abordarea cu ajutorul nisipului si jucariilor este una fara durere, ce da insa acces la intelegerea si eliberarea emotionala prin exprimarea suferintei la nivel simbolic. Vindecarea vine din zonele adanci ale psihicului, mai degraba decat din exterior. Flashback-urile si cosmarurile pot lua contur in ladita. Terapeutul il sutine pe client sa contina toate aceste emotii puternice, care cu timpul isi vor pierde din intensitate.

Ca in orice psihoterapie, terapeutul il insoteste pe client in acesata calatorie. Ceea ce este diferit fata de majoritatea abordarilor psihoterapeutice, este faptul ca in sandplay, pentru a descifra tainele psihicului, nu este utilizat doar limbajul, deseori vorbele fiind de prisos.

Cui se adreseaza aceasta metoda psihoterapeutica?

Terapia sandplay poate fi folosita in psihoterapia copiilor si adolescentilor, dar si in psihoterapia adultilor.

Transforma visele in realitate prin intermediul obiectivelor

Transforma visele in realitate prin intermediul obiectivelor

Ti-ai propus ca in viitor sa slabesti sau sa castigi mai multi bani? Oare ce te retine? Ce te face sa stai comod pe fotoliu si sa nu te ridici, sa actionezi?

Deseori o voce din mintea ta iti spune ca nu ai putere si ambitie, ca nu vei reusi.

Intrebarea este…cum fac persoanele din jur, cele care reusesc sa se concentreze pe obiectivele pe care si le propun si pot transforma visele in realitate? Au ei o arma secreta?

Iata mai jos cateva strategii de succes, pentru a realiza ceea ce iti doresti :

Cat de puternica este motivatia?

Primul pas este sa te intrebi: ”Pentru cine fac eu aceasta schimbare?” Daca raspunsul este: ”Pentru cei din jur”, ai mai putine sanse de succes. Daca insa o faci pentru tine, inseamna ca motivatia vine din interior, ceea ce este un plus pentru ca este mai puternica, fiind insotita de trairi intense.

Ia o hotarare pe care sa o poti realiza!

Daca iei o hotarare legata de viata, pentru a o realiza trebuie sa o trasformi intr-un obiectiv. Realizarea unui obiectiv se face cu ajutorul unui plan. Acest plan este ca o harta pe care iti trasezi un drum, pentru a ajunge din punctul in care esti, in cel in care iti doresti sa ajungi.

Pasii de urmat sunt:

 • stabilirea unui obiectiv
 • realizarea unui plan pentru a atinge acest obiectiv
 • identificarea unei strategii pentru a pune planul in practica
 • organizarea strategiei intr-un orizont de timp.

Din acest moment succesul depinde de cat esti de organizat, de hotarat si de perseverent in ceea ce faci.

Timpul petrecut pentru a pregati planul este un timp inteligent investit.

Stabileste obiective SMART!

Principalele 4 caracteristici ale obiectivelor sunt:

 1. Specific – specific, simplu, semnificativ

Intrebarile pe care ti le poti pune sunt:

 • Ce imi doresc?
 • De ce acest obiectiv este important pentru mine?
 • Cine este implicat?
 • Unde este localizat?
 • De ce resurse am nevoie? Ce limite am?
 1. Measurable – masurabil, motivant

Intrebarile pe care ti le poti pune sunt:

 • Cat de mult? Cat de multe?
 • Cum voi sti cand este indeplinit obiectivul?
 1. Achievable – realizabil

Intrebarile pe care ti le poti pune sunt:

 • Cum pot realiza acest obiectiv?
 • Cat de realist este acest obiectiv, avand in vedere constrangerile, cum ar fi de exemplu factorul financiar?
 1. Realistic – realist, rezonabil

Intrebarile pe care ti le poti pune sunt:

 • Este acum momentul potrivit?
 • Se potriveste efortul cu nevoile pe care le am?
 • Este aplicabil in conditiile actuale?
 1. Timed – limitat in timp

Intrebarile pe care ti le poti pune sunt :

 • Cand?
 • Ce pot face peste sase luni?
 • Ce pot face peste 6 saptamani?
 • Ce pot face azi?

Vizualizeaza

Multe dintre persoanele care nu reusesc, sar acest pas important. Desi ai vointa, motivatia, planul si strategia, acestea nu sunt de ajuns.

Vizualizarea este cea care, cu ajutorul emotiei, da putere psihicului sa faca legatura intre starea ta actuala si starea in care vei fi dupa ce ai atins obiectivul dorit.

Iata o sugestie:

Inchide ochii, respira, relaxeaza-te si mergi cu ajutorul imaginatiei in viitor, intr-un moment in care ti-ai indeplinit obiectivul. Observa cum te simti. Cum arata viata ta? Priveste-te in oglinda. Ce vezi?

Da-ti voie sa te intorci in timp. Observa ce ai facut ca sa ajungi in punctul acesta. Care este primul pas pe care l-ai facut?

Pe masura ce te indrepti catre momentul prezent observa un “fir” care te leaga de acel moment viitor din viata, un “fir” care te duce in directia aceea.

In cazul in care intalnesti diferite provocari poti apela la un psihoterapeut, care iti va fi alaturi si iti va da un ajutor profesionist, pentru a-ti stabili obiectivele, pentru a le realiza si pentru a vedea daca si ce anume iti sta in cale. Psihoterapia nu este neaparat pentru cei care au probleme, ci si pentru cei care intampina provocari pe care doresc sa le depaseasca cu succes in timp cat mai scurt.

Acum ai secretul care te ajuta sa realiezi ceea ce iti doresti. Ramane sa faci primul pas!