Oare suntem mai inteligenÅ£i decât ne imaginăm? Avem talente ascunse, dar nu È™tim să le punem în valoare? Exista mai multe tipuri de inteligentă? Am pornit pe un drum al pregătirii noastre profesionale È™i totuÈ™i avem impresia că ne îndepărtăm de cine suntem cu adevărat? Atunci este timpul să învățam mai multe despre inteligență, dar mai cu seamă despre tipurile sale. ÃŽn cartea doctorului Thomas Armstrong –EÈ™ti mai inteligent decât crezi – Un ghid al inteligenÈ›elor multiple pentru copii – se vorbeÈ™te tocmai despre acest aspect.

Să începem cu începutul:

 

   1. Inteligența verbală

Sunt câteva indicii pe care dacă le observi, atunci sigur te poți mândri că te încadrezi în acest tip de inteligență.

Așadar, îți place: să citești, să spui povești, să înveți ușor limbi străine, să te întreci cu alții în învățarea cuvintelor noi, să  trimiți scrisori, să rezolvi jocuri de cuvinte încrucișate, să discuți pe teme diferite cu oameni interesanți, să inventezi jocuri amunzante din cuvinte hazlii, să reții numele evenimentelor la care ai vrea să participi cu prietenii?

Ei, bine, atunci sigur poți să declari că ai inteligență verbală, este de părere dr. Thomas Armstrong.

Un copil sau un adolescent care se remarcă prin inteligență verbală poate deveni un poet sau un scriitor bun, un povestitor, bibliotecar sau un orator de excepție.

 

   2. Inteligența muzicală

Te bucuri sigur de inteligență muzicală dacă îți place: să cânți, să asculți muzică, să te perfecționezi în studierea unui instrument muzical, să citești note muzicale, să fredonezi, să recunoști cântece, să compui piese personale.

ÃŽn timp poÅ£i opta pentru specializarea în profesiile de sunetist, compozitor, dirijor, muzicolog, realizator de efecte acustice, producător muzical, inginer de sunet, vocalist, cercetător muzical, textier, folclorist, etc…

De asemenea, să știi despre tine că ai inteligență muzicală este foarte important. În primul rând poți să-ţi faci numeroși prieteni, să te distrezi, să cânţi într-un cor, să îţi faci propria formaţie, să mergi la spectacolele preferate, să întâlneşti vedetele care îţi plac.

Despre inteligența muzicală se spune că ar fi prima care a apărut. Bebelușii, de exemplu, reacționează la auzul unei melodii cu mult timp înainte de a ști să vorbească.

Explorarea inteligenței muzicale te poate ajuta să te cunoști mai bine pe tine însuți, să îți îmbunătăţeşti calitatea vieții  şi să te bucuri de fiecare experiență în parte.

 

   3. Inteligența logică

Poți să își dai seama că ai o inteligență logică dacă: numerele te fascinează, ştiinţa ţi se pare interesantă, problemele de matematică nu sunt o enigmă, reții cu ușurință numere, ani, cifre, îţi place şahul sau orice alt joc de strategie sau îţi plac tabelele, graficele.

Inteligența logică îţi poate fi de mare folos în aprofundarea ştiinţelor exacte, a fizicii, chimiei sau a informaticii.

Cine dispune de inteligența logică are toate şansele să fie într-o bună zi: contabil, bancher, economist, inginer, electrician, matematician, analist de date, broker, technician, programator, agent de asigurări, realizator de sondaje, evaluator, astronaut, agent de schimb valutar, iar lista rămâne deschisă.

 

   4. Inteligența vizuală

Un adolescent cu o inteligenţă vizuală: îşi aminteşte chipurile mult mai uşor decât numele persoanelor cu care s-a întâlnit, face schițe şi trasează grafice pentru memorarea mai rapidă a informaţiei, construieşte obiecte, face şi desface în general, foloseşte materiale, vopseluri şi culori pentru diverse proiecte, desenează hărţi, admiră fotografiile, se uita la filme. Practic, cei care au inteligenţa vizuală gândesc şi învaţă în imagini.

Cu astfel de abilitaţi bazate pe inteligenta vizuală, un tânăr are toţi asii la îndemână pentru a putea deveni mai târziu în viaţa de adult: arhitect, profesor de artă, cineast, cartograf, animator, mestesugar- olar, bijutier, sticlar, pictor, desenator, fotograf, sculptor, designer vestimentar, grafician, artist grafic, peisagist, fotoreporter, designer de interior, marinar, regizor, realizator de filme, decorator și câte şi mai câte.

Paleta este extrem de variată cu oferte pentru cei care stăpânesc inteligența vizuală. Din mâinile unor astfel de tineri înzestraţi vor ieși, sigur, lucrări de artă.

 

   5. Inteligența mişcării

Un copil care moștenește sau pur și simplu se naște cu inteligența mișcării iubește: să fie activ, să gândească planuri în timp ce face mişcare, să mimeze, să practice sporturi, să aibă o sincronizare bună, să cronometreze acţiuni. Altfel spus cine are o inteligenţă a mişcării învaţa să-şi pună în evidenţă aptitudinile prin intermediul corpului. Un celebru arhitect american, Loyd Wright, a spus că totul a pornit de la senzația lăsată de atingerea bucăţilor netede de lemn cu  care se juca când era copil. Mintea sa de arhitect a pornit chiar de la degetele sale.

În cartea dr. Thomas Armstrong se arată că inteligența mișcării îţi este cel mai bine pusă în valoare atunci când îți folosești abilitățile pentru a crea în mod fizic lucrurile la care te gândești. Ai putea construi un castel, o navă spaţială, o casă în miniatură, care să semene cu cea pe care ai vrea să o realizezi în realitate într-o zi.

Dacă vrei să privești în viitor și să înţelegi cum această inteligența a mișcării te poate ajuta atunci gândește-te că ai putea fi:  acrobat, actor, tâmplar, dulgher, coregraf, circar, muncitor în construcții, meșteșugar, dansator, dentist, gimnast, hair stylist, manipulant, masseur, mecanic, mim, fizioterapeut, atlet, cascador, chirurg, sudor, şi multe altele. Trebuie să-ți urmezi pasiunea, s-o dublezi cu studiul, iar visul tău va deveni, într-o zi, realitate.

 

   6. Inteligența socială

Fără dubii, ai inteligență socială dacă: îți place să te uiți la gesturile şi chipurile oamenilor, să îi studiezi, să îți faci prieteni, să oferi ajutor persoanelor care au nevoie de tine, să participi la activităţi de grup, să înveți și să lucrezi în echipă. Vrei ca adevărul şi dreptatea să fie mereu scoase la lumină, apreciezi ideea de voluntariat și chiar te implici în proiecte de acest fel, ești convingător, vrei să-ţi expui punctul de vedere fară să uiţi de părerea celorlalţi, îţi place echilibrul şi diplomaţia.

Este foarte posibil să ai o capacitate nativă de a înţelege nevoile oamenilor. Poţi să le intuieşti gândurile, gesturile sau atitudinile. Calitatea ta specială este empatia. Eşti sensibil la problemele, emoţiile sau trăirile celorlalţi.

Ai putea să te implici în numeroase activităţi de voluntariat, iar cei din jur îţi vor fi recunoscători.

Domeniile în care ai putea activa pe viitor, având la baza inteligența socială, ar fi acelea de: administrator, director de publicitate, antropolog, judecător, lider în afaceri, consilier, criminalist, specialist în resurse umane, ofiţer de poliţie, psihiatru, psiholog, specialist în relaţii publice, orator, publicist, asistent social, sociolog, realizator de emisiuni tv, profesor, terapeut, agent de turism, chelner şi multe altele.

 

   7. Inteligența personală

Dacă preferi să lucrezi mai mult singur decât în echipă, dacă îţi stabileşti idealuri şi munceşti până devin realitate, dacă nu eşti interesat prea mult de ceea ce gândesc alţii despre tine, dacă petreci timp gândindu-te la lucrurile care contează cu adevărat, dacă îţi este drag să ţii un jurnal sau o agendă în care să aşterni gândurile tale, dacă te gândeşti la viitor şi la ceea ce vrei să devii când vei fi mai mare, atunci sigur ai inteligența personală.

Când ai inteligența personală te cunoşti pe tine însuţi, ai o idee foarte clară asupra a ceea ce eşti și ce poţi face. Eşti foarte conştient de sentimentele tale, îţi cunoşti punctele slabe şi punctele forte, vrei ca lucrurile să fie gândite şi fixate pe termen lung, eşti interesat de psihologie sau de religie. Obiectivele sunt stabilite si urmarite cu ambiție.

Câteva dintre carierele către care te-ai putea orienta pe viitor sunt cele de: actor, artist, preot, comediant, producător, regizor de film, filozof, poet, terapeut, scriitor, psihiatru, psiholog, lider în afaceri, antrenor personal de stil de viaţă, doctor în cercetare, meşteşugar, artizan, detectiv, antreprenor.

În concluzie, am spune, nu trebuie să uităm că suntem unici şi că fiecare dintre noi poate realiza lucruri senzaţionale dacă ne cunoaştem cu adevărat, dacă ne lăsăm purtaţi de vocea interioară a fiinţei noastre, de intuiţie şi de priceperea noastră. Avem atâtea posibilităţi de a opta, dar cred că a alege în armonie cu ceea ce suntem de fapt și cu ceea ce rezonam cel mai bine, asta înseamnă inteligența!

 

Photo by Fuu J on Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This