Gândirea pozitivă – un concept des întâlnit în ultimii ani…“Vezi partea plină a paharului!”, “Gândurile îţi crează realitatea”, “Gândeşte pozitiv!” sunt afirmaţii din ce în ce mai mult folosite. De la “The secret” până la “You can heal your life”, filmele motivaţionale ne arată cum să utilizăm afirmaţiile şi gândurile pozitive pentru a ne schimba viaţa, pentru a obţine ceea ce ne dorim, pentru a fi fericiţi.

După părerea mea, de multe ori gândirea pozitivă chiar ajută. Am trăit asta pe propria piele! Am avut în trecut reuşite pe care le-am pus pe seama puterii “magice” a gândului. Dacă analizăm mai în amănunt, Placebo are rezultate în 60-70% din cazuri.

 

    Avantaje:

Care sunt beneficiile acestui mod de funcţionare psihică? Cercetătorii vorbesc despre o îmbunătăţire a stării fizice şi psihice în general, despre creşterea imunităţii şi despre un somn mai liniştit. La nivel psihic putem observa o creştere a încrederii în propriile forţe şi o speranţă mai mare că lucrurile nu sunt atât de grele sau/şi grave precum par. Putem vorbi de reducerea stresului şi, până la urmă, despre o viaţă mai îndelungată.

Soluţii precum meditaţia, minfulness sau a ne focusa pe “partea plină a paharului”, toate acestea sunt la mare modă în zilele noastre. Tehnici cum ar fi a aduna într-un borcan notiţe legate de experienţele pozitive întâmplate pe parcursul zilei şi a le vizualiza lunar sau anual pot fi utile până la un anumit punct. A ne gândi cu recunoştinţă la ceea ce avem deja, la persoanele care ne înconjoară, ne sunt alături şi ne încurajează, la experienţele frumoase trăite în viaţă, reprezintă o cale prin care putem deveni mai împăcaţi şi mai mulţumiţi cu noi înşine şi cu lumea.

 

    Limite:

Însă exita şi limite. Aşa cum spunea un lector la un moment dat, dacă ne gândim că mâine ne vom trezi şi vom vedea o bicicleta- cadou în faţa casei, asta de cele mai multe ori nu se va întâmpla. Sau… să ne imaginăm că aţi fost diagnosticat cu o boală gravă. Un prieten află şi vă spune: “O să fie bine! Nu te mai îngrijora”. Cum vă simţiţi?

Iată câteva gânduri pe care le am, legate de acest subiect:

 

1. Desprinderea de realitate

În multe cazuri persoanele ajung să ignore realitatea. Devin manipulate de vise şi nu mai văd ceea ce li se întâmplă cu adevărat. De exemplu, am văzut persoane cu diferite boli grave, care se imaginau sănătoase şi refuzau tratamentul medical, fie că este vorba despre o operaţie sau de a lua nişte medicamente. Nu mai vorbesc despre foarte des întâlnitele cazuri în care medicina alternativă este folosită exclusiv, de multe ori fără succes;

 

2. Ignorarea emoţiilor

Un alt aspect este cel legat de o detaşare de trăirile reale. Emoţiile “negative” au şi ele rolul lor! Frica, furia, invidia sau tristeţea ne ajută să ne mobilizăm, să ne protejăm, să supravieţuim. Dacă nu sunt trăite, de cele mai multe ori acestea rod pe interior. Descărcarea tensiunii psihice va avea loc prin mijloace dintre cele mai uimitoare şi, de cele mai multe ori, nesănătoase. Ca o consecinţă a celor de mai sus, întâlnesc în cabinet deseori somatizări, simptome depresive, atacuri de panică, dependenţe, violenţă sau gândire obsesivă;

 

3. A trăi în prezent este deseori mai important decât a realiza vise

Când avem vise măreţe putem obţine realizări de succes. Însă de multe ori nu le putem face pe toate. O viaţă cu sacrificii devine câteodată o viaţă nefericită. A alerga doar după rezultate poate deveni frustrant şi obositor. Îţi pui ochelari de cal, nu vezi decât realizarea obiectivelor, ignori restul şi mai târziu regreţi că nu te-ai bucurat de călătorie. O viaţă trăită “din suflet” aduce de cele mai multe ori beneficii mai mari;

 

4. Gândirea nu este echivalentă cu acţiunea

Momentele de creativitate sunt cele în care suntem destinşi, în care visăm cu ochii deschişi. Însă, dacă nu acţionăm în consecinţă, visele rămân vise, planurile mor pe hârtie. Are loc o mobilizare iniţială, dar apoi, de multe ori, intervine amânarea şi delăsarea;

 

5. Eşecul şi criza duc la mobilizare

Gândirea pozitivă implică a căuta semne ale reuşitei, mai degrabă decât a identifica greşelile şi eşecurile. Deseori evităm eşecul pentru că ne face să ne simţim prost. Însă tocmai acele trăiri incorfortabile ne pot da energia de a ne mobiliza. Ieşim din zona de confort şi căutăm soluţii.

De cele mai multe ori zicala “un şut în fund e un pas înainte” se aplică cu succes;

 

6. Voinţa deseori nu este de ajuns

În multe cazuri între ceea ce visezi şi punctul în care eşti este o prăpastie imensă. O gândire pragmatică, bazată pe analiza paşilor de urmat pentru atingerea obiectivelor este absolut necesară. Concentrarea pe fiecare etapă în parte, mai mult decât pe obiectiv în sine, are rolul ei;

 

7. Gândirea pozitivă dă iluzia unui control

Gadirea pozitivă ne face să credem că mintea e motorul schimbării în viaţă. Însă realitatea este că mintea dă un sens lucrurilor care se întâmplă deja. Putem vedea partea plină sau partea goală a paharului. Putem interpreta acelaşi eveniment din mai multe puncte de vedere. Eşecul ne poate pune la pământ, ne poate împiedica să evoluăm sau îl putem vedea ca pe o provocare care ne mobilizează.

Iluzia controlului este periculoasă. Bineînţeles, multe realizări depind de noi, însă nu numai. Oricând poate inteveni ceva neprevăzut. Dacă credem că putem controla orice, la primul semn neaşteptat, vor apărea dezamăgiri puternice, durere, poate agăţare şi chiar blocaje.

Gândirea pozitiva - beneficii si capcane

În concluzie, părerea mea este că gândirea pozitivă aduce nenumărate beneficii, însă este de dorit să avem în vedere şi capcanele în care putem cădea.

Adevărata fericire vine dintr-o linişte interioară – a fi mutumit cu ceea ce eşti şi cu ceea ce ai deja în viaţă.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This