Grupuri
Încă din copilăria mică, fiecare dintre noi a trăit, sub diferite forme, în grupuri. Fie că este vorba despre familie, scoală, prieteni sau colegi de muncă, acestea sunt medii în care creștem și ne dezvoltăm ca ființe umane.
Participarea la întâlniri de grup nu este diferită. Ea facilitează experiența unui loc în care ne adunam împreună cu alți oameni, pentru a împărtăși gânduri, opinii, îngrijorări și provocări. Scopul este de a înțelege mai bine situațiile, dar și pe noi înșine, fără a fi judecați sau criticați, de a face schimbări atunci când ne dorim acest lucru.
A lua parte la întâlniri de grup presupune a te întâlni cu alte 4-8 persoane, sub îndrumarea unuia sau a mai multor psihologi. Având în vedere că grupurile au o anumita tematică, cei din jur fie au trecut prin experiențe asemănătoare, fie au probleme similare. Aceasta implică o înțelegere mai mare din partea participanților și o deschidere mai ușoară a fiecăruia. Sunt discutate provocări și evenimente trăite în viața de zi cu zi.
Principalele teme abordate sunt: divorțul și pierderea, abuzul, parenting-ul si subiecte legate de relația cu copiii si adolescenții, dependentele, tulburările alimentare, dezvoltarea personală si autocunoașterea, gestionarea emoțiilor, aspecte ale relației de cuplu, orientarea profesională. Organizam si grupuri de suport, în special pe teme medicale, sau grupuri psiho-educaționale, în care participanții își dezvoltă anumite abilitați.
Psihoterapia de grup te ajută să iți descoperi și să îți îmbunătățești calitățile interpersonale, să intri în contact cu propriile trăiri și nevoi. Este contextul în care îți poți da seama de anumite comportamente și reacții, de pattern-uri de funcționare, în relația cu ceilalți. Poți obține suport și încurajare, poți auzi mai multe perspective din partea celor din jur. Poți adună păreri de specialitate de la psihologi cu experiență. Vei observa modul de relaționare cu ceilalți, dar și modul în care te raportezi la tine însuți.
Sentimentul de a nu fi singurul care trece prin anumite experiențe și provocări, de a petrece timp și de a împărtăși cele trăite cu alte persoane, aduce noi perspective și deschideri, dar și alinarea unor trăiri intense, copleșitoare. A ști că este cineva care te poate prinde dacă vei cădea îți dă un sentiment de siguranță. Conexiunea autentică, experimentată în grup, este o experiență remarcabilă, care cu timpul va putea fi împărtășită și cu persoanele din viața de zi cu zi.
A face parte dintr-un grup duce la schimbări personale semnificative, calitatea vieții îmbunătățindu-se, dar și relațiile cu cei din jur. În unele situații psihoterapia de grup este chiar mai eficientă decât cea individuală.
DESPRE MINE
PSIHOTERAPEUT
Cred ca fiecare dintre noi are dreptul la viata pe care si-o doreste, cred ca schimbarea ne este la indemana si mai cred ca psihoterapia este un ajutor pentru a gasi si a ajunge sa traim ceea ce visam. Este un pas curajos spre echilibru, fericire si schimbare.
psihologcristinazamfir@gmail.com
ULTIMELE ARTICOLE
CAUTĂ
SERVICII
ABONARE NEWSLETTER
MĂ GĂSIŢI ŞI PE FACEBOOK
Imaginează-ți cum ar fi dacă…
În loc să te simți stresat și îngrijorat te-ai simti împlinit și echilibrat?
În loc să te simți singur și neputincios te-ai simți iubit și puternic?
În loc să te simți respins și vinovat în relația cu cei din jur, te-ai simti încrezător și conectat cu oamenii la care ții?