Studiile arata ca extinderea cancerului nu necesita doar prezenta in organism a unor celule anormale, care de alfel se gasesc in oricare alt organism uman. Deseori e implicata slabirea mecanismului natural de aparare al corpului. In unele cazuri, acesta scadere a imunitatii are cauze de natura psihica.

Cauzele posibile ce pot contribui la aparitia bolii

Legatura dintre cancer si psihic este deseori pusa in evidenta, si asta nu doar in boala oncologica. Sunt foarte frecvente cazurile in care o angoasa profunda, o speranta neamplinita sau o dezamagire preced raspandirea si progresul cancerului. Factorii nevrotici s-au dovedit cei mai puternici intre toate cauzele care favorizeaza evolutia cancerului. Dintre acestia, suferintele psihice sunt cel mai des intalnite, pe locul doi aflandu-se munca istovitoare si privatiunile.

Pierderea unei relatii emotionale importante inainte de aparitia bolii, fie ca este vorba despre un deces, un divort, descoperirea unor relatii extraconjugale, plecarea de acasa a unui copil, pedeapsa cu inchisoarea a unui apropiat, pensionarea sau concedierea sunt traumele cel mai des intalnite cu 6-18 luni inaintea debutului bolii sau a aparitiei recidivelor.

A.H.Schmale si H.Iker au observat ca la pacientii lor de sex feminin a aparaut o renuntare. Un sentiment de frustrare deznadajduita legat de un conflict caruia acestia nu-i gaseau rezolvarea. Un alt model de viata al bolnavelor de cancer era legat de investirea emotionala totala in familie, dusa uneori pana la sacrificiu. Vorbim aici despre rolurile asumate: a fi soferita, bona, bucatareasa, consilier al copillor si al sotului.

Pacientii de sex masculin se confruntasera deseori cu conflicte legate de latura profesionala.

Multi dintre acesti bolnavi isi doreau sa sa moara, ne reusind sa faca fata situatiei in care se aflau.

Proscesul psihologic ce e parcurs inaintea aparitiei maladiei

Sotii Simonton au realizat parcusul unui proces psihologic care precede debutul bolii :

  1. Anumite experiente din copilarie nasc decizia de a fi un anumit tip de om. De exemplu, in unele cazuri copii isi vad parintii certandu-se violent. In consecinta ei pot decide ca nu este bine sa-ti exprimi sentimentele dusmanoase. Ca atare iau hotararea, in sinea lor, sa fie intotdeauna buni, placuti, veseli, indiferent de sentimentele lor reale pe care le traiesc in interior. Convingerea ca singurul mod de a fi iubit sau aprobat in familie este sa devii un anumit tip de persoana care iarta poate dura o viata intreaga. Deciziile luate in copilarie limiteaza capacitatea unei persoane de a face fata stresului. La varsta adulta, aceste hotarari nu mai sunt de mult constiente. Comportamentul devine in timp automat.
  2. Individul este afectat de un sir de evenimente stresante, deseori traumatice, care zguduie psihicul.
  3. Factorii de stres genereaza o problema pe care omul nu stie cum sa o rezolve. Acesata se datoreaza si faptului ca deseori persoana nu este capabila sa aiba relatii apropiate.
  4. Persoana nu gaseste nici o modalitate de a schimba regulile, nu are solutii privitoare la modul in care trebuie sa actioneze. Ca urmare se simte legat de maini si de picioare si incapabil sa rezolve problema.
  5. Individul se distanteaza de problema devenind static, imobil, rigid. Oadata ce nu mai exista nici o speranta, persoana “fuge pe loc”. La suprafata poate parea ca reuseste sa faca fata problemelor. In interior insa, i se pare ca viata nu mai are sens, preocupat fiind doar de salvarea aparentelor. O boala grava sau moartea reprezinta o solutie, o iesire sau o amanare a problemei.

Ce solutii avem?

Cand nevoile organismului de relaxare, exercitiu fizic, exprimare emotionala, chair sens al vietii sunt ignorate, un semnal de alarma legat de aceasta lipsa de atentie este tras si apare imbolnavirea. Este recomandat ca orice persoana sa ia cat mai in serios reactiile emotionale generate de diferite situatii de viata. Importanta este semnificatia pe care individul o acorda evenimentului respectiv.

Uneori se intampla ca boala sa se abata peste persoane aparent impinite profesional si familial. Pentru ca acestia nu au invatat sa se bucure de perioadele pasnice ale existentei, resimtirea absentei agitatiei si a luptei este perceputa ca o pierde. Acest context poate genera boala. In situatia descrisa, este nevoie sa se lucreze asupra acceptarii de sine. Ar fi util ca persoana sa invete sa se bucure de rasptala muncii sale si sa renunte la nevoia constanta de a-si dovedi valoarea.

Legatura dintre cancer si psihic este una bidirectionala. Daca in acest articol am subliniat modul in care psihicul influenteaza boala, in articolul “Cancerul si suferinta psihologica” scot in evidenta modul in care maladia are efect asupra psihicului.

Intr-o prima faza in psihoterapie lucram pentru a realiza o mai buna gestionare la nivel psihologic a bolii fizice. Pasul doi il reprezinta descoperirea cauzelor, deseori traumatice, care au dus la declansarea cancerului. Rezultatele sunt in primul caz imbunatatirea calitatii vietii, iar in cel de al doilea, prevenirea pe cat posibil a recidivei bolii.Imaginează-ţi cum ar fi dacă...

În loc să te simţi stresat şi îngrijorat te-ai simţi împlinit şi echilibrat?

În loc să te simţi singur şi neputincios te-ai simţi iubit şi puternic?

În loc să te simţi respins şi vinovat în relaţia cu cei din jur, te-ai simţi încrezător şi conectat cu oamenii la care ţii?
Imaginează-ţi cum ar fi dacă...

În loc să te simţi stresat şi îngrijorat te-ai simţi împlinit şi echilibrat?

În loc să te simţi singur şi neputincios te-ai simţi iubit şi puternic?

În loc să te simţi respins şi vinovat în relaţia cu cei din jur, te-ai simţi încrezător şi conectat cu oamenii la care ţii?