Orientare profesională
Ce vreau să mă fac când voi fi mare? O întrebare pe care, dacă nu ne-am pus-o singuri în copilărie, ne-au pus-o cei din jur…
Încă de mici ajungem într-un punct în care trebuie să alegem. Matematică-informatică, științe sociale, științele naturii sau filologie? Desen, muzică sau sport? Si asta la 13-14 ani!
Apoi urmează pasul următor: 16-17 ani. Aici situația devine mai serioasă, mai complexă. Ce facultate îmi doresc sa urmez? Ce vreau să mă fac când voi termina facultatea? Vreau să rămân în țară sau să plec în străinătate? Ce opțiuni am? Ce trebuie să fac ca să ajung acolo unde îmi doresc?
Mai târziu în viață este posibil să ajungem într-un punct în care simțim că nu suntem confortabili cu ceea ce facem. Este momentul pentru o schimbare? Dacă da, încotro?
Multe întrebări, multe necunoscute….
Ce e de făcut?
Întâlnesc din ce în ce mai mulți tineri, dar și adulți, care nu știu încotro să o ia din punct de vedere profesional. Unii au ales o cale, dar simt ca nu este a lor. Se simt prinși, blocați, nu văd un viitor care să îi împlinească. Mulți tineri schimbă facultatea încă după primul an. Nefericire, timp pierdut, bani aruncați, tensiuni.
Daca sunteți într-una dintre situațiile de mai sus, soluția este să vă înscrieți într-un grup ce are ca scop orientarea profesională.
Numită și orientare vocațională sau orientare în carieră, orientarea profesională ne ajută să pornim de la vise, dorințe, abilități, aptitudini pe care să le potrivim cu ocupațiile disponibile pe piața muncii în acest moment. Deseori însă, ceea ce ne imaginăm că presupune o meserie, nu se potrivește cu practica efectivă. Urmând acest program vom merge mai departe, testând realitatea acelui job, pe care l-am considerat ca fiind cel potrivit. Vom face asta stând alături de persoane care practică efectiv acea meserie, trăind împreună cu ele provocările de zi cu zi. Odată alegerea făcută, putem discuta despre pașii care sunt de parcurs în continuare pentru a ajunge în poziția aleasă.
Avantajele participării la un grup în care membrii caută, fiecare dintre ei, o cale pe care să o urmeze din punct de vedere profesional sunt că participanții pot întâlni oameni ca ei, în căutarea vocației. Este ocazia unui schimb de idei, de viziuni, de experiențe, dar toate acestea sub îndrumarea unor psihologi, care îi pot ghida în mod profesionist.
Este de dorit ca munca să fie o extensie a ceea ce ești. Să iți poți folosi și pune în lumină calitățile, talentele si aptitudinile. Să fie în concordanta cu propriile valori. Să corespunda cu nevoile si aspirațiile fiecăruia, fie că este vorba despre bani sau despre independență, statut sau flexibilitate.
Rezultatul este găsirea unei meserii pe care să o facem cu pasiune, să fim entuziasmați și motivați. Vom avea încredere în propriile forțe, ne vom simți împliniți și în cele din urma echilibrați și fericiți.
DESPRE MINE
PSIHOTERAPEUT
Cred ca fiecare dintre noi are dreptul la viata pe care si-o doreste, cred ca schimbarea ne este la indemana si mai cred ca psihoterapia este un ajutor pentru a gasi si a ajunge sa traim ceea ce visam. Este un pas curajos spre echilibru, fericire si schimbare.
psihologcristinazamfir@gmail.com
ULTIMELE ARTICOLE
CAUTĂ
SERVICII
ABONARE NEWSLETTER
MĂ GĂSIŢI ŞI PE FACEBOOK
Imaginează-ți cum ar fi dacă…
În loc să te simți stresat și îngrijorat te-ai simti împlinit și echilibrat?
În loc să te simți singur și neputincios te-ai simți iubit și puternic?
În loc să te simți respins și vinovat în relația cu cei din jur, te-ai simti încrezător și conectat cu oamenii la care ții?