Buna,

Eu sunt Sebi si sunt… ADOLESCENT. Frumoasa perioada…

M-am gandit sa vorbesc. In numele adolescentilor am un mesaj pentru toti parintii. Vreau sa stiti ce vrem, sau de ce avem nevoie.

In primul rand, Mama, Tata, intimitatea noastra e foarte importanta!

Da, stiu, veți spune ca nu e tocmai ok sa traversăm perioada aceasta delicata singuri. Corect. Nici noi nu vrem, dar fiti mai delicati.

Nu ne stoarceti de secrete. Promitem ca o sa va povestim totul, cand simtim ca suntem pregatiti. Cum se spune… “toate la timpul lor”.

Nu ne sufocați cu sfaturi!

Nu de plictisiti cu exemple, nu va irosiți cuvintele cu intamplari din tineretea voastra cand se terminau toate cu bine si nu existau greseli. Nu ne mai tratati ca pe niste copii de 5 ani. Si mai ales evitati comparatiile !

Acum visam cel mai mult, acum ne facem planurile cele mai mari, acum credem ca viata este o rampa de lansat intamplari fericite. Ghidati-ne cu diplomatie. Nu ne taiati aripile, acum suntem mai curajosi ca niciodata, vrem sa credem ca vom reusi. In final, asa va fi!

Nu uitati, suntem irascibili. Corpul nostru trece prin schimbari.

Ne dezvoltam repede, hormonii ne joaca feste, vocea ni se modifica, fata ni se umple de cosuri. Suntem agitati, nervosi, nu ne gasim locul, toata lumea e cu Susul în Jos. Nu-i suficient ce ni se intampla ca sa va cerem o pauza de… intelegere?

Vrem sa ne acordati timp pentru aceste schimbari. Acum avem nevoie de sprijin si intelegere.. nu de si mai mult stres.

Aveti incredere in noi !

Dragilor, nu ne mai cocolositi. Nu ne mai intrebati din 5 in 5 minute: ce avem, de ce nu vorbim, de ce ne rastim!?! Sunt si momente in care vrem sa ne deschidem, sa cerem o parere. Sper ca atunci sa fiti disponibili!

Nu ne judecati prea tare daca avem toane, daca suntem impulsivi, daca suntem nesiguri, daca dam cu stangul in dreptul. Apropo, e cineva perfect?

Nu vrem sa va suparam, dar daca nu spunem prea multe, sau parem tristi, o sa trecem peste in cele din urma.

Acceptam pareri, dar lasati-ne pe noi sa decidem! Spuneti-ne ce este bine si rau si vom alege calea buna.

Nu e cazul sa ne judecati, fiti prietenii nostri!

Nu va mirati ca ne culcam la ore tarzii. Nu va scandalizati ca ne imbracam mai ciudat, ca mancam fast-food, sau ca trecem de la agonie la extaz, suntem in cautarea unei noi identitati, sunt convins ca asa a fost si pentru voi.

Nu fiti dezamagiti de noi, nu ne umiliti cand nu facem toate lucrurile de toate de nota 10.

Vrem sa invatam din greseli. Din propriile greseli. O lista din manual cu ce e bine si ce nu, este relativ buna, dar nu si suficienta!

Nu reactionam prea bine cand ne certati! Vrem sa ne iubiti!

Imbratisarile au un efect magic. Totusi, nu exagarati cu ele! Sunt si momente cand vrem sa fim lasati in pace!

Ne plac mult cuvintele care alinta, care incurajeaza si vindeca. Un “sunt alaturi de tine” poate muta și munții din loc, chiar si in cazul nostru.

Aratati-ne increderea voastra.  Cand auzim “nu-i nimic, o vom lua de la capat, vom reusi”, sau “sunt mandru de tine” sa stiti ca prindem aripi. Si nu exageram!

Tonul va face întotdeauna diferența. O vorba calda ne ajuta.

In concluzie tot ce ne dorim acum este sa experimentam, cum spuneam, suntem curiosi. Invatam gresind. Regula noastra e sa fiti alaturi de noi, dar nu exagerati. Ghidati-ne, dar nu ne fortati sa luam decizii. Va vrem alaturi, sa fim prieteni.

De asta avem nevoie! E tot ce am descoperit pana acum.

In final, draga Mama, draga Tata, va iubim nespus de mult!

Sebi

Photo by Austin Neill on Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This