Multe persoane se confrunta in viata adulta cu efectele unor traume pe care le-au trait in copilarie. De la neglijare, abandon sau divortul parintilor, pana la abuz fizic, sexual sau moartea unei persoane apropiate, toate acestea au un impact important asupra psihicului. De multe ori, ele se aduna ca niste margele intr-un sirag, care atarna greu in viata adulta. La cel mai mic semn- un miros, un sunet, o simtire sau vederea unui obiect – persoana ce a trecut printr-o trauma in copilarie poate retrai acele clipe de cosmar.

Deseori este mai usor sa ne ascundem sau sa fugim decat sa infruntam trairile ce ne coplesesc. Psihicul face acest lucru in mod inconstient pentru a se proteja de o durere puternica, careia nu i-ar putea face fata. Se lupta pentru a se distanta, pentru a-si mentine echilibrul.

 

Care este impactul traumei timpurii asupra persoanei adulte?

 

Stari de anxietate

 

Trauma are un impact atat asupra felului in care ne percepem pe noi insine, dar si asupra modului cum ii vedem pe cei din jur. De cele mai multe ori lumea este simtita ca fiind periculoasa, contactul cu oamenii generand disconfort sau chiar stari de anxietate. Anxietatea se refera la trairea unei frici, fara a constientiza o cauza anume ce genereaza aceasta emotie. In corp este resimtita o stare de tensiune constanta. Suntem intr-o alerta continua, asteptand la fiecare pas ca ceva rau sa se intample, asa cum s-a intamplat in trecut.

 

Atacuri de panica

 

Atunci cand anxietatea atinge pragul maxim apar atacurile de panica. Cea mai mica situatie stresanta poate genera stari de colaps in care frica de moarte sau de a fi parasit devine coplesitoare. In aceste conditii, intreaga viata a persoanei este afectata. Activitati simple pentru majoritatea oamenilor, precum mersul la servici sau la cumparaturi, cer un efort care de multe ori este insuportabil. Si toate acestea pentru a evita retrairea unui nou atac de panica. De multe ori nici sprijinul celor din jur nu mai este de ajuns.

 

Agorafobie

 

Daca aceste stari persista, persoana nu mai iese din casa, isi reduce drastic activitatea si in cele din urma se izoleaza. Putem vorbi in aceasta situatie despre anxietate sociala. Retragerea totala din viata cotidiana poate aduce vinovatie, mila sau compasiune. Cei din jur pot fi furiosi, judecand aspru aceasta atitudine sau, din contra, pot sa isi ofere ajutorul.

 

Atitudini pasiv-agresive

 

In multe cazuri agresivitatea este reprimata si resentimentele sunt tinute pentru sine, persoana incercand sa evite astfel conflictele. Cauza principala este frica de a fi respins sau criticat. Poate aparea o atitudine pasiv agresiva, care implica sarcasmul, tacerea sau barfa.

 

Victimizare si dependenta

 

A fi victima unei traume ne face sa ne obisnuim cu acest rol. A fi compatimit sau a fi deseori in centrul atentiei, ne aduce o stare de confort. In acest context cand ramanem singuri ne simtim neputinciosi, abandonati, in deriva. Ca niste copii fara aparare. Cei care au suferit o trauma in copilarie se simt de multe ori in mai mare siguranta primind ordine. A lua singuri decizii devine o provocare. Vor asculta si se vor supune, simtindu-se protejati si degrevati de responsabilitatea unei decizii. Vor depinde de cei din jur.

 

Rezolvarea repercursiunilor traumei sta tocmai in confruntarea cu amintirile si trairile chinuitoare. Este de dorit insa ca aceasta sa se realizeze in spatiul protejat al cabinetului de psihoterapie, alaturi de o persoana pregatita sa contina fricile, furia, tristetea si durerea.Imaginează-ţi cum ar fi dacă...

În loc să te simţi stresat şi îngrijorat te-ai simţi împlinit şi echilibrat?

În loc să te simţi singur şi neputincios te-ai simţi iubit şi puternic?

În loc să te simţi respins şi vinovat în relaţia cu cei din jur, te-ai simţi încrezător şi conectat cu oamenii la care ţii?
Imaginează-ţi cum ar fi dacă...

În loc să te simţi stresat şi îngrijorat te-ai simţi împlinit şi echilibrat?

În loc să te simţi singur şi neputincios te-ai simţi iubit şi puternic?

În loc să te simţi respins şi vinovat în relaţia cu cei din jur, te-ai simţi încrezător şi conectat cu oamenii la care ţii?