Psihoterapia copilului si adolescentului

Rareori un copil se plange de o suferinta psihologica. In cele mai multe cazuri anturajul este cel care isi pune intrebari, constata schimbari comportamentale si dificultati cum ar fi stari de agitatie sau de tristete si izolare, neatentie la scoala, reactii impulsive, diferite frici sau tulburari de somn, consumul de droguri sau alcool, nehotararea in ceea ce priveste orientarea vocationala, tulburari de alimentatie.

Aceste situatii neasteptate ii aduc pe parinti in cabinetul de psihoterapie. Simptomele sunt pentru copil un mod de a exterioriza suferinta, el nefiind capabil sa isi puna in cuvinte durerea. Psihoterapia va ajuta la desfacerea nodurilor inconstiente care il fac pe cel mic sa sufere si la gasirea unor solutii psihice, ceea ce va permite copilului sa se elibereze de simptom. La prima sedinta este necesara prezenta parintilor, ocazie cu care psihoterapeutul va afla detalii legate de istoria de viata a copilului, membrii familiei si locul celui mic in acest cadru. Sedintele urmatoare se vor desfasura fata in fata cu copilul. Tot ceea ce este spus in cadrul terapeutic ramane confidential si nu se vor face dezvaluiri decat cu acordul copilului. De fapt copilul trebuie sa se simta in siguranta pentru a căpăta încredere și a se exprima liber. Relația terapeutica bazată pe încredere și ințelegere, este absolut necesară pentru ca procesul să fie eficient. La anumite perioade de timp, părinții vor participa si ei la sedinte pentru a discuta despre evolutia terapiei, moduri de imbunatatire a comunicarii in familie si schimbari in comportamentul copiilor.

In practica mea folosesc frecvent :

Jocul cu nisip (sandplay therapy) – o terapie in care sunt utilizate figurine, copilul creand o lume a lui intr-o ladita cu nisip. Este accesata astfel propria capacitate de vindecare, stimulandu-se in acelasi timp creativitatea si gasirea de solutii.

Desenul – permite aducerea la suprafata a unor emotii si reprezentari psihice ale copilului. El substituie cu brio reprezentarile verbale, dand acces la partea inconstienta pe care o are fiecare dintre noi.

Povestile – contin numeroase mesaje care pot fi simbolice, terapeutice. Cu ajutorul diferitelor personaje, veritabile arhetipuri, sunt prezentate situatii incarcate de emotii. In terapie povestile sunt un instrument care ajuta la captarea atentiei copilului, permit dezvoltarea curiozitatii facand loc unor intrebari legate de asemanarile cu propria situatie de viata, transformand conflictele si problemele in victorii.

 

Imagineaza-ti cum ar fi daca…

In loc sa te simti stresat si ingrijorat te-ai simti implinit si echilibrat?
In loc sa te simti singur si neputincios te-ai simti iubit si puternic?
In loc sa te simti respins si vinovat in relatia cu cei din jur, te-ai simti increzator si conectat cu oamenii la care tii?

Apasa aici daca vrei sa ma contactezi


Articole relevante 

Am un copil adolescent. Cum sa il ajut sa aiba mai multa incredere ?

Mesajul unui adolescent catre parinti. 6 sfaturi pentru o relatie mai buna

Adapteaza-ti felul de a fi la personalitatea copilului. Episodul 1

Adapteaza-ti felul de a fi la personalitatea copilului. Episodul 2

A fi parinte dupa divort. Cum sa ne purtam cu copiii

In situatia unui divort, cum anuntam vestea copiilor