Psiho-oncologie

Contactul cu boala oncologica este pentru majoritatea persoanelor un soc emotional puternic. Toate aspectele vietii sunt afectate pe o perioada mai lunga de timp. Asa cum este necesar sa avem grija de propria sanatate fizica tot astfel trebuie sa ne preocupam de emotiile resimtite. De la depresie, neputinta, vinovatie, rusine, izolare, anxietate si ganduri obsesionale, inghetare emotionala, tristete, teama, durere pana la furie, labilitate si izbucniri explozive, toate acestea pot fi trairi si comportamente ale bolnavilor oncologici. Boala oncologica nu afecteaza doar sanatatea fizica, ci influenteaza si modul de a simti, de a gandi si de a face lucrurile. Astfel poate fi normala aparitia unor ganduri si sentimente diferite, chiar si dupa trecerea mai multor ani de la tratament.

Persoanele apropiate, in special cele care insotesc pacientul pe parcursul bolii, traiesc propriile frici legate de starea de sanatate. In cazul in care maladia este intr-o faza terminala, temerile sunt legate chiar de moarte.

Terapia bolnavilor de cancer presupune o conducere atat la un nivel emotional cat si la nivel concret, practic. La acest nivel practic, rolurile si sarcinile specifice pot fi delimitate si chiar se pot face planuri, aplicand o abordare in sensul rezolvarii de probleme si al informarii. Ingrijirea emotionala implica acordarea atentiei, ascultarea si insotirea in tumultul trairilor atunci cand atat persoana bolnava cat si membrii familiei sunt loviti de incertitudine si neputinta.

 

Imagineaza-ti cum ar fi daca…

In loc sa te simti stresat si ingrijorat te-ai simti implinit si echilibrat?
In loc sa te simti singur si neputincios te-ai simti iubit si puternic?
In loc sa te simti respins si vinovat in relatia cu cei din jur, te-ai simti increzator si conectat cu oamenii la care tii?

Apasa aici daca vrei sa ma contactezi

 


Articole relevante

Cancerul si suferinta psiho-oncologica. Care este solutia?