Intrebari frecvente

Este terapia potrivita pentru mine?

A merge la sedinte de psihoterapie este o alegere personala. Sunt mai multe motive pentru care apelam la un psiholog. Uneori este vorba de a face fata unui disconfort psihic, unei suferinte interioare de lunga durata ca de exemplu anxietatea sau depresia. Alteori vrem sa depasim schimbari neasteptate aparute in viata cum ar fi divortul, moartea unei persoane apropiate, pierderea locului de munca, imbolnavirea de o boala grava, pensionarea, nasterea unui copil  sau supravietuirea in cazul unui accident.

Multe persoane doresc sa fie mai increzatoare in propriile forte si sa se dezvolte. Altele vor sa se inteleaga mai bine pe ele insele. Isi doresc sa aiba relatii mai apropiate cu cei din jur, fie ca este vorba de partenerul de viata, un coleg de serviciu, un parinte sau chiar cu propriul copil.

Psihoterapia este potrivită pentru cei care aleg să profite cat mai mult de propria viață !

Ii ajuta pe cei care hotărăsc să facă o schimbare, să fie mai conștienți de sine, asumându-și responsabilități.

„Gaseste curajul de a fi tu insuti, chiar daca inca nu stii cine esti !” Paulo Coelho

 

Chiar am nevoie de terapie?

Orice persoana intampina pe parcursul vietii diferite provocari si mergand la sedinte de psihoterapie poate obtine un suport in plus pentru a le depasi. De fapt terapia se adreseaza celor care sunt indeajuns de constienti sa realizeze ca au nevoie de o mana de ajutor, iar acest lucru este de admirat.

Infruntarea propriilor dificultati, munca cu sine insusi, descoperirea suferintei interioare necesita, ca orice proces de schimbare, mult curaj si determinare.

 

Care sunt motivele pentru care un copil este adus la o consultatie?

Principalele motive pentru care un copil este adus la o sedinta de psihoterapie sunt: tulburari de comportament (hiperactivitate, retard si izolare, agresivitate, furt, etc.); tulburari de somn, tulburari de alimentatie, conduite inadecvate (alcoolism, consumul de droguri); orientare vocationala; manifestari somatice fara origine psihologica sau neurologica (diferite dureri, enurezis, etc…).

Este important ca copilul sa fie ajutat sa intre in contact cu propriile emotii si sentimente. Ar fi de preferat ca parintii sa ii incurajeze autonomia, pe cat posibil sa evite pedeapsa, sa ii dezvolte încrederea si stima de sine, sa coopereze cu copilul.

 

Ce inseamna un psihoterapeut bun ?

A ajuta persoanele sa se simta mai bine si sa isi schimbe anumite comportamente este nu doar un demers stiintific, ci si o arta. Este recomandata o relatie psihoterapeutica cu un terapeut cu care sa va simtiti confortabil, dar care sa aiba in acelasi timp si competentele necesare pentru ca impreuna sa parcurgeti acest demers.

Un bun psihoterapeut va fi in primul rand empatic, rezonand emotional cu clientul sau. Capacitatea de a asculta fara a judeca contribuie la crearea unei relatii unice, deschise. Specialistii numesc aceasta o relatie „reparatorie”. Reactia autentica, spontana, abilitatile de comunicare, corectitudinea si onestitatea ajuta la intarirea legaturii intre protagonistii psihoterapiei.

A pune intrebarile potrivite la momentul potrivit este o alta calitate care tine de intuitia psihoterapeutului. Acesta il ajuta astfel pe client sa descopere parti din sine de care nu era constient. In plus il sprijina sa inteleaga modul sau propriu de functionare. Clientul va gasi solutii la probleme care pareau pana atunci imposibil de rezolvat.

Adaptarea la unicitatea fiecarei persoane care intra in cabinet tine de flexibilitatea psihoterapeutului. Acesta din urma este cel care va gasi tehnica potrivita pentru clientul pe care il are in fata, avand in vedere faptul ca fiecare dintre noi suntem unici. Tot aici rabdarea joaca un rol important. Fiecare persoana are propriul ritm, iar adaptarea la acesta este cheia catre o psihoterapie reusita.

Intelegerea universului clientului este baza de la care se porneste in vederea imbunatatirii modului in care se simte acesta si a obtinerii rezultatelor propuse.

 

Cand putem considera ca psihoterapia are succes ?

O psihoterapie de succes este cea in care clientul si-a atins propriile obiective cu care a venit initial in cabinet, cand a invatat ceva despre sine, despre modul de relationare cu cei din jur, a reusit sa isi insusesca noi strategii comportamentale, facand fata provocarilor vietii. Este vorba atat despre imbunatatirea propriei situatii, cat si a felului in care se simte persoana care a apelat la psihoterapie.

 

Imagineaza-ti cum ar fi daca…

In loc sa te simti stresat si ingrijorat te-ai simti implinit si echilibrat?
In loc sa te simti singur si neputincios te-ai simti iubit si puternic?
In loc sa te simti respins si vinovat in relatia cu cei din jur, te-ai simti increzator si conectat cu oamenii la care tii?

Apasa aici daca vrei sa ma contactezi